2013. május 6., hétfő

Gyermeksírok emlékhely


2006-ban zárták le a köztemető 6-os parcelláját, ahol az 1920-as, -40-es években elhunyt gyermekek nyugodtak. A Pilisvörösvári Római Katolikus Egyházközség vetette fel, hogy emlékhelyet szeretne kialakítani a parcella szélén. A gyermekek emlékét egy emléktáblával és néhány jó állapotban megmaradt síremlékkel gondolták megőrizni. Az ezzel járó költségeket az egyházközség vállalta, a város képviselőtestülete pedig 2011 decemberében hozzájárulását adta az emlékhely kialakításához.
A tervek a tavalyi év folyamán elkészültek, 2012 decemberében  az egyházközség tulajdonosi hozzájárulást és anyagi támogatást kért az önkormányzattól a megvalósításhoz. A testület megadta a hozzájárulást, valamint 100 ezer forint támogatást biztosított az emlékhely kialakításának kb. félmillió forintos költségéhez.



Az emlékhely látványterve

2013. május 4-én Balla Sándor plébános beszentelte a városi köztemetőben a felszámolt gyermeksírok helyén a Pilisvörösvári Római Katolikus Egyházközség által kialakított gyermeksír emlékhelyet. Az emlékhelyet a német katonai temetőt határoló útnak és a temető hosszanti útjának kereszteződésénél, az egykori gyermeksír-parcella helyén alakították ki, eredeti régi sírkövek felhasználásával.
A beszentelésnél Gromon István polgármester mondott beszédet. Közreműködött az egyházközség Nagyboldogasszony kórusa.

(Forrás: www.gromonistvan.hu; www.pilistelevizio.hu )

A polgármester úr beszéde

A beszéd pdf-ben a www.temetokkonyve.hu oldalon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése